Milan Bukarica

Milan Bukarica

Biografija

Šef kuhinje Milan Bukarica predaje učenicima i stidentima Više kuvarske škole u Podgorici. Tvorac je brojnih receptura crnogorske nacionalne kuhinje. Trenira timove kuvara za međunarodna takmičenja, sa kojima osvaja zlatne i srebrne medalje. Njegovo višedecenijsko iskustvo građeno je u najelitnijim kuhinjama svijeta, a njegova jela su probale brojne svjetske ličnosti, političari, predsjednici, diplomate...

Milan Bukarica je bio šef kuhinja brojih elitnih hotela na crnogorskom primoriju. Tokom rada je prikupio brojne  nagrade na državnim i međunarodnim takmičenjima. Član je i potpredsjednik udruženja šefova kuhinja  Crne Gore.

Specijalizirao je poznate svjetske kuhinje u inostranstvu. Profesor gastronomije na fakultetima i srednjim školama, a promovisao je crnogorsku nacionalnu kuhinju u mnogim metropolama svijeta. Ministarstvo turizma i Nacionalna turisticka organizacija su ga zadužile da pokaže crnogorsku kuhinju na sajmovima turizma u Londonu, Berlinu, Brislelu, Beču, Pragu, Beogradu, Moskvi, Skoplju, Novom Sadu, Ljubljani, Šangaju. 

- Kao mlad kuvar učestvovao sam na državnim prvenstvima SFRJ "Tur-Jug" gdje sam osvajo razne medalje i priznanja. Mlad sam bio kada sam postao šef kuhinja u poznatim hotelima na crnogorskom primoriju Tada sam dobio i izuzetnu čast da budem kuvar naše ambasade u Moskvi 1969 god. Takodje sam bio na specijalizacijama i usavršavanjima u Hiltonu i Holiday inn hotelima - rekao je Bukarica o počecima svoje bogate karijere.

On je sada mentor pobjedničkih kulinarskih timova i osvajača zlatnih medalja juniorskih i seniorskih takmičenja širom Evrope iz kulinarstva. Takođe je i državni i međunarodni sudija na takmičenjima sirom svijeta.

- Kuvao sam za razne poznate svjetske ličnosti, presjednike, ministre i diplomate. Tokom boravka i rada u Moskvi specijalizovao sam se za te vrste događaja, pa sam radio i kao šef kuhinje u "Vili Gorica", kroz koju su prošle brojne značajne ličnosti - kaže on.

Obučava šefove kuhinja kao profesor gastronomije u "Algonquin Collage” u Miločeru, koledžu u Otavi, Višoj i srednoj školi  “Sergije Stanić” još od  1974.

Kao šef kuhinje je radio u budvanskim hotelima  “Belvi”,  “Mediteran”, “Internacional”, kao kuvar u hotelu avala "Avala", kada je išao i na specijalizacije u beogradske Metropol, Moskva i Excelzior.

- Imao sam čast da radim sa poznatim kuvarima Jugoslavije: Mićom Stojanovićem, Brankom Banjevićem i Savom Petkovićem, sa kojima je usavršio znanja iz internacionalne kuhinje. 

Svoje obrazovanje za šefa kuhinje je počeo 1965. godine u SSS Sergije Stanić u Podgorici, koju je završio kao đak generacije. Nastavlja u Dubrovačkoj višoj školi školi, koju upisuje 1970. godine, a završava je u klasi Dušana Mikovića, tada jednog od najpoznatijih jugoslovenskih i svjetskih kuvara. Takođe, završava i Višu beogradsku školu na kojoj je dobio zvanje menadžera gastronomije.

Od autora: 1