Autor: Jovana Vlahović

1001 ukus: Dan u Istanbulu

Jovana

Jovana Vlahović

Jovana je pravi gastronomad - spojila je dvije strasti - putovanja i kuhinju. Pisaće o jelima koje je probala na raznim mjestima, o ukusima i mirisima koji se šire planetom.

Kako početi dan u Istanbulu? Kuvanom kafom ili čajem. Ako ne pijete kafu ili čaj, nemojte dolaziti u Istanbul. Za mene čaj od zelene jabuke, hvala.

Neobično jaka zelena boja i neodoljiv miris jabuke momentalno ispune prostoriju u kojoj se nalazite. Posle prvog gutljaja, navučena sam. Molim Vas, spremite mi jedan za ponijeti.Naručujem i par kutija, koje ću pokloniti nekome kao suvenir sa putovanja, a na kraju neke ostaviti na svojoj kuhinjskoj polici. Šteta bi bilo da ostanem bez zaliha do sledeće posjete Turskoj.

Nakon dobre doze kofeina, obuvam udobnu obuću i polazim u moju kratku ali slatku tursku avanturu. Ukoliko zanemarite navalentne ulične prodavce sa lokalnih štandova, uspjećete da dođete do istorijskog jezgra grada. Aja Sofija, Plava Džamija, Topkapi Palata i Hipodrom. Turisti se guraju. Aparati škljocaju. Vodiči viču i pokušavaju da okupe svoje grupe.

Pažljivo slušam legende i istorijske činjenice, sve dok ne osjetim da su moje baterije na izmaku. Hitno ih pripuniti. Sa obliznjih štandova mirišu kebab, topli đevreci, svježe cijeđeni sokovi i raznovrsni kolači. Nije lako donijeti odluku. Moj izbor je pileće meso, hrskavo i dobro začinjeno spolja, a sočno unutra. Savršenu kombinaciju čini zlatno žuti pomfrit i svježa sezonska salata. Kupujem kebab i cijeđeni sok od nara, od veselog dekice koji me pozdravlja na nasem jeziku. Kažu da zbog velikog broja turista sa Balkana, dosta prodavaca uspješno vodi komunikaciju sa ljudima sa naših prostora. Zahvaljujem se ljubaznom starijem gospodinu i nastavljam obilazak.

Dan je bio dug. Zavrsavam ga u ulici Istiklal, u bizini čuvenog trga Taksim. Ovuda svakodnevno prolaze na stotine hiljada ljudi, što ga cini najživljom tačkom Istanbula. Ne mogu a da ne primjetim kako ulica neodoljivo podsjeća na Knez Mihajlovu ulicu u Beogradu, samo mnooogo veću. Čuveni hotelski lanci, kafići, restorani i prodavnice svjetskih brendova na svakom su ćošku. Ovaj dio grada zaista je potpuna suprotnost gore pomenutom starom jezgru.

Odlucujem se za Starbucks. (Priznajem, još jedna zavisnost od koje ne želim da se liječim.) Kafa sa pogresno spelovanim imenom na omotu šolje, ekstremno veliki čokoladni kolač i novine na turskom jeziku. Prelistavam novine i ubjeđujem sebe kako ću do sljedećeg dolaska naučiti makar nekoliko osnovnih fraza. Po dolasku hotel pravim plan za sjutrašnji obilazak: Kapali Čarsija, Egipatski Bazar i krstarenje Bosforom. Umorna ali zadovoljna odlucujem da sebe počastim velikim, sočnim parčetom baklave.

Savršen ukus za kraj savršeno ispunjenog dana.

Vaš komentar