Autor: Marko Stanišić

Cyber Dish Marka Stanišića

Marko Stanisić

Marko Stanišić

"Kulinarstvo je umjetnost - svoju maštu mogu da prenesem u stvarnost i napravim svoje jelo. Volim jer se u tome osjećam slobodno, bez granica."

Želim da u ovdašnje kulinarstvo uvedem neke inovacije. Predstavljam vam savršen spoj slatko-slanog ukusa. Jelu sam dao ime po neobičnom cyber jajetu koje se nalazi na slici servirano u čaši. Ovo bukvalno predstavlja tri jela na jednom tanjiru koja se veoma dobro mogu ukomponovati.

Potrebne namirnice: 

Za file: 

Piletina 0,100 kg,  jaje 1 kom

Za rižu:

riža 0,020 kg, paradajz 0,020 kg, crni luk 0,010 kg, šargarepa 0,005 kg, suve šljive 0,005 kg, so, list lovora

Tortice od cvekle

feta sir 0,030 kg, cvekla 0,030 kg, maslinovo ulje i bijeli luk

Pomorandža dish

pomorandža 1 kom,  pahuljice 0,020 kg, gustin 0,001 kg, 

Cyber jaje

jaje 1 kom, kavijar 0,005 kg, votka0,0001 l, bijeli luk 0,001 kg

Priprema:

Pileći file izlupamo posolimo, pobiberimo i stavimo u pećnicu da se peče. Dok se file peče, uzimemo tiganj i na plitkoj masnoći propržimo crni luk i šargarepu. Kada omekšaju, dodajemo začine -  lovorov list, biber i so i stavljamo već kuvanu rižu. Sve to  promiješamo a potom dodamo paradajz i suve šljive i miješamo dok masa ne bude kompaktna.

Kada je piletina gotova isiječemo je na dvije kocke, tako da na jednu kocku ide rižoto a sa drugim parčetom ga poklopimo.

Tortica od cvekle:

Cveklu skuvamo, potom stavimo u posudu sa bijelim lukom i maslinovim uljem da se marinira i da se time obogati ukus cvekle. Fetu sir režemo na kockice, a na kockice izrežemo i mariniranu cveklu i slazemo red cvekle pa red sira. Dekorisemo sa peršunovim lišćem ili lovorom.

Pomorandža dish:

U tiganj sipamo slatko mlijeko da se zagrije, pa onda  dodajemo pahuljice i iscijedimo sok od pomorandže i vrlo malo gustina da se sve to poveže . Serviramo tako sto deblje parče pomorandže oblikujemo u kocku i na njega stavljamo pripremljenu masu.

Cyber  jaje:

Uzecemo plastičnu foliju i izrezati je 20X20cm i raširiti. Po sredini stavljamo kavijar, napravimo malo udubljenje po sredini kavijara i tu stavljamo žumance, 3 kapljice votke i malo rendanog bijelog luka. Onda foliju umotamo tako da se stvori lopta i svežemo lastikom da se folija ne bi otvorila. Serviramo u čaši -  konzumira se tako što se folija probije čačkalicom i izvuče se sadržaj iz nje.

Serviranje jela: Na jednom tanjiru posložimo kocku od piletine, pored nje torticu od cvekle i na kraju pomorandžu, dok cyber  jaje serviramo posebno u čaši. 

Vaš komentar