Autor: Dr Biljana Savić

Hladne supe za vrele dane

biljana

Dr Biljana Savić

Dr Biljana Savić je ljekar internista. Vlasnica je ordinacije "Balans" u Nikšiću. Piše blog za "Život", nedjeljni dodatak "Vijesti", već nekoliko godina. U svojim tekstovima donosi zanimljive "zdrave" recepte sa sezonskim namirnicama. Obrađuje teme iz oblasti nutricionizma. Na zanimljiv i lagan način savjetuje čitaoce o pravilnoj ishrani, kao i kako da iskoriste prirodu na najbolji mogući način.

Gaspačo

Španski gazpacho ili portugalski gaspacho  dobio  je naziv  po svom osnovnom sastojku - namočenom suvom hlebu. 
Sprema se tako što se tri kašike mrvica hleba i dva čena sitno seckanog belog luka pomešaju u činiji i tome se dodaju  po dve kašike maslinovog ulja i vinskog sirćeta. Začini: so,  biber, origano, bosiljak i peršun. Sve to se dobro izmeša i ostavi u frižider na sat-dva da se ohladi. Isecka se  četiri do pet oljuštenih paradajza, doda se crni luk, dve paprike i manji krastavac, sve iseckano na kockice, dobro promeša i u to sipa u  smesu iz frižidera. Umeša se onoliko hladne vode koliko je potrebno da supa postane kremasta, a potom pokrije da se još malo rashladi. Led se ne  dodaje, a ne treba  previše ni da se rashladi - idealna temperatura je nešto niža od sobne.

Zbog paradajza  i crvenog vinskog sirćeta ovo je takozvana crvena verzija supe koja je i najpoznatija. Postoje i beli gaspačo (gazpacho blanco), koji sadrži bademe i belo grožđe, i zeleni (gazpacho verde) u koji se dodaju velike količine raznog začinskog bilja.

Gaspačo se služi u tanjiru, činiji, ali ako želite da budete moderni, poslužite ga u staklennim čašama.

Tzatziki

Ako su nam Španci i njihovi susedi predstavili nešto  komplikovaniju supu po broju sastojaka i načinu pripreme,Grci su se potrudili da pripreme  sasvim jednostavnu, ali vrlo efektnu supu.
Ne sumnjam da vam je poznata tzatziki salata, pa nećete imati problem da pretposatvite šta vam je potrebno za istoimenu supu. Ili salatu za popiti.
Priprema se tako što se veći (neoguljen) krastavac preseče uzdužno i kašičicom odstrani deo sa semenkama. Sitno se isecka ili narenda, posoli i ostavi  na sobnoj temperaturi oko
pola sata. Zatim se krastavac umeša u litar niskokaloričnog jogurta, dodaju se   izgnječena 2 čena belog luka, po 1 kafena kašičica naseckane sveže nane, maslinovog ulja i jabukovog sirćeta.
Posoli se  i pobiberi po ukusu, promeša, ohladi u frižideru i ukrasi tankim, neoljuštenim kolutovima krastavaca i listićima nane.

Sa supom ste uneli tečnost, minerale, vitamine, gradivne materije. Znači, jeli ste, pili ste i pri tom ste se osvežili. Želim vam ugodan ostatak leta.

Vaš komentar