biljana

Dr Biljana Savić

Dr Biljana Savić je ljekar internista. Vlasnica je ordinacije "Balans" u Nikšiću. Piše blog za "Život", nedjeljni dodatak "Vijesti", već nekoliko godina. U svojim tekstovima donosi zanimljive "zdrave" recepte sa sezonskim namirnicama. Obrađuje teme iz oblasti nutricionizma. Na zanimljiv i lagan način savjetuje čitaoce o pravilnoj ishrani, kao i kako da iskoriste prirodu na najbolji mogući način.

Divan planinski krajolik, nebom jure oblaci, grm bez lišća pun crvenih bobica koje isijavaju energiju.

Šipak šipurak, divlja ruža  - mnogo imena za jednu od mnogih ruža. Ljudi iz kamenog doba su znali da je ljekovit. Stari Rimljani su znali da ga koriste u liječenju bjesnila, odakle mu i naziv – Pasja ruža (Rosa canina).

Sezona branja je pri kraju, zatim sledi sušenje.

Ovaj plod je prepun korisnih sastojaka. Kao prvo. To je multivitamin  - sadrzi vitamin C u ogromnim količinama, zatim K, D, P, B1, B2, B3, B karoten. Ima invertni šećer, saharozu, likopen, pektine, tanine.

Od minerala, tu su: natrijum, gvozđe, mangan, magnezijum, kalijum, fosfor, sumpor, silicijum. Pored ovakvog potencijala, ne treba vam tableta sa vitaminima i mineralima kao dodatak ishrani.

Zahvaljujući svim ovim komponetama, šipak ima ulogu tonika, multivitaminskog napitka, diuretika, laksativa.

Za vitamin C iz šipka se smatra da se kuvanjem ne gubi; čak neki smatraju da mu se količina i povećava. To je razlog zasto čaj od šipka efikasno otklanja umor, malaksalost, anemiju.

U sjemenu ploda se nalaze i ulja sa oleinskom, linolnom, linoleinskom kiselinom, kao i voćne kiseline, što mu daje veliki manevarski prostor u kozmetici.

Fosfolipidi iz ulja šipurka pokreću enzimske sisteme ćelijske membrane bitne za mnoge ćelijske procese.

Od ploda se pravi i džem koji je božanstven. Ne znam da ga napravim, ali ga odlično konzumiram.

Za čaj mogu da se koriste i latice, koje imaju posebno ljekovito dejstvo, kao i listići.

Zbog protivupalnih sviojstava, šipak se smatra dobrim pomagačem u liječenju gihta i drugih vrsta artritisa.

Ublažava smetnje sa probavom, snižava visok krvni pritisak i neke smetnje sa cirkulacijom.

Ako niste sami brali, potrudite se da nađete nekog ko je spreman da vam ustupi izvjesnu količinu ovih dragocjenih plodova.

Zivjeli i zdravi bili uz solju čaja od šipka.

Vaš komentar