Autor: Marko Stanišić

Pariska mjesečina

Marko Stanisić

Marko Stanišić

"Kulinarstvo je umjetnost - svoju maštu mogu da prenesem u stvarnost i napravim svoje jelo. Volim jer se u tome osjećam slobodno, bez granica."

Ovo jelo sam pripremao na državnom prvenstvu u Budvi ove godine. Na tanjiru imamo spoj slatko slanih ukusa, povrće i suve šljive koje obogaćuju piletinu, koja je sama po sebi "suvoparna". Tamni tonovi sosa od borovnice, predstavljaju odsjaj mjesečine.

Potrebne namirnice za 2 osobe:

piletina.................................0,200kg

paprika crvena.....................0,020kg

paprika zelena......................0,020kg

suva šljiva.............................0,010kg

so.........................................0,002kg

ulje..........................................0,001L

crno vino................................0,001L

biber......................................0,002kg

Lisnača od heljde:

heljda........................0,050kg

jaja.............................. 1kom

sir (biljni).....................0,030kg

Sos od borovnice

Borovnica...................0,010kg

Sećer..........................0,001kg

Sok od borovnice........0,001L

Heljdino gnijezdo

heljda....................................0,020kg

ulje..........................................0,015L

so......................................... 0,001Kg

mascarpone sir......................0,020kg

Priprema:  

Punjena piletina:
Prvo izlupamo pileći file  - oblikujemo ga tako da bude okruglog oblika, postavimo na foliju koju predhodno nauljimo i posolimo. Zatim na zagrijanom tiganju stavimo da se proprži povrće i suve šljive. Sve to posolimo a  kada povrće omekša, sklonimo ga sa  ringle.

 Po sredini filea stavljamo povrće  i piletinu zamotamo aluminijskom folijom tako da se file obavije oko povrća sa svih strana i stavimo da se peče u pećnici. Kada se ispeče, izvadimo iz folije i punjeni file koji je od povrća i suvih šljiva dobio sočnost i serviramo ga.

Lisnača od heljde :
 U posudu stavljamo heljdino brašno, jaje  i so,  uz dodatak vode da umutimo masu za palačinke srednje gustine. Zatim ispržimo palačinke od heljde a kada je ispržena, auštehujemo* je (u ovom slučaju je to okrugli aušteher) i ređamo red heljde red sira trapista (takođe oblikovanog) i stavimo u pećnicu na kratko vrijeme da se peče dok se sir malo otopi. 

Sos od borovnice:
 U tiganj stavljamo sok od borovnice da se zagrije kad sok počne da isparava i dodajemo svježe borovnice i malo šećera uz lagano miješanje varjačom. Potom dodamo malo gustina toliko da sos bude kompaktan.  

Heljdino gnijezdo: 
U šerpu stavljamo vodu, ulje i posolimo kada voda proključa dodajemo heljdino brašno i mascarpone sir i sve to mutimo kuhinjskom žicom dok masa bude bez  grudvica.  

Serviranje:

 Jelo serviramo tako što piletinu postavljamo na sos od borovnica , takođe  i heljdino gnijezdo postavljamo na sos od borovnica ili ga mozemo preliti. Lisnaču od heljde stavljamo pored filea.

*aušteher - modla

Vaš komentar