Autor: Dr Biljana Savić

PAROVI

biljana

Dr Biljana Savić

Dr Biljana Savić je ljekar internista. Vlasnica je ordinacije "Balans" u Nikšiću. Piše blog za "Život", nedjeljni dodatak "Vijesti", već nekoliko godina. U svojim tekstovima donosi zanimljive "zdrave" recepte sa sezonskim namirnicama. Obrađuje teme iz oblasti nutricionizma. Na zanimljiv i lagan način savjetuje čitaoce o pravilnoj ishrani, kao i kako da iskoriste prirodu na najbolji mogući način.

Postoje neke kombinacije, koje su „zakon“, što bi se reklo novim jezikom i ne treba ih razdvajati.

Nije da se hvalim, niti se žalim, ali imam godina, onako, dovoljno. Uprkos tim mojim  godinama, prolećni parfemi rascvetalih biljaka intenzivno deluju na mene (srećom, nemam polensku kijavicu), tako  da  na sve strane primećujem kako  su po gradu iznikli i procvetali parovi tinejdžera koji  šetaju zagrljeni ili držeći se za ruke. Ja sam iz onog vremena kada je  bila hrabrost raditi tako nešto. Danas je to prava retkost, jer  se valjda  plašimo da ćemo otvorenim i prirodnim  ponašanjem umanjiti svoju vrednost.  A ta  je vrednost, ustvari neprocenjiva.

Da se vratimo parovima i prirodnom ponašanju u  kuhinji. Postoje neke kombinacije, koje su „zakon“, što bi se reklo novim jezikom i ne treba ih razdvajati.

Za doručak

Jogurt plus voće, u domaćoj varijanti -  nema greške.  Za pravljenje ovog obroka potrebno je vrlo malo vremena i truda, a u odnosu na kupovne varijante koje su zaslađene, domaća je u velikoj prednosti. Malo meda ili javorovog sirupa, da poboljša „vezu“ i to je to.

Za ručak

Da počnemo od salate, po francuskom običaju. Rukola i paradajz – u italijanskom maniru. Sa njima zajedno,  vrlo diskretno, trougao pravi maslinovo ulje.

Supa 

Koje god da ste povrće ubacili, savršeno će da se uklope kurkuma i biber. Kurkuma je toliko dobra i blagotvorna biljka, da treba da je držimo uramljenu na kuhinjskom zidu. Prilikom pripreme jela dobro je da se kuva, a njeni  korisni  efekti se poboljšavaju kada se doda biber.

Sve je više mladog  prolećnog povrća koje će, prilikom dinstanja, grilovanja, spremanja na  pari, ovaj par  takođe da unapredi.

Bosiljak i origano

Upareni začini za supu od paradajza, salatu od paradajza i mocarele, picu sa sirom, šampinjonima i drugim povrćem. Proporcionalno  divnoj aromi, puni su korisnih sastojaka.

Mahunarka i žitarica

Par koji ima savršenu kombinaciju proteina i ugljenih hidrata. Pasulj sa geršlom ili grašak sa rižom – možda nije atraktivno na prvu pomisao, ali uz dodatak povrća i začina – iznenadićete se.

Došli smo  do dezerta

Jagoda i banana – kombinacija koja može da se iskoristi i  za doručak, užinu. Uz prstohvat cimeta i nekoliko kapi meda – savršen par.

I na kraju  -  malo poroka. Jagode umočene u rastopljenu crnu čokoladu. Tu nema ničega ni da se oduzme ni da se doda.

Možda vam sve ovo izgleda bez reda i smisla, mora da je od vetra koji kovitla ovih dana. Kad uspori vetar,  sve  će da se slegne. A vi iskoristite ono što vam odgovara.

Vaš komentar