Autor: Balša Dragojević

Slatki smoothie sa rogačem

balsa

Balša Dragojević

Balša ima 17 godina. Vegan je. Učenik je građevinsko-geodetske škole, na smjeru dizajn enterijera. "Uvijek sam bio veliki protivnik neravnopravnosti, nasilja i diskriminacije. Volontirao sam u raznaim NVO organizacijama koje se bave zaštitom osnovnih ljudskih prava, u azilu za napuštene životinje, i sve to me je navelo da počnem sa promovisanjem ovog načina života i podsticanjem na promjene, ljepši i bolji život."

Ukoliko volite slatkiše, evo jednog zdravog napitka koji će, zbog svog slatkog ukusa, potkrijepiti vašu želju za slatkišima.

Najprije par riječi o rogaču.

Rogač je mediteransko stablo koje rađa smeđe plodove. Mahune u sebi sadrže sjemenke. Zanimljivo je to da, koliko god bile velike ili male, te sjemenke imaju jednaku masu od 0,18 grama, a u ranijoj istoriji koristile su se za vaganje zlata. Ovo je namirnica stara čak 4000 godina!

U manjim količinama sadrži vitamine E i B. Pored njih sadrži magnezijum, željezo, fosfor, mangan i selen. Sadrži kisjeline koje djeluju analgetski, antiseptički, antibakterijski, antioksidativno i antivirusno. Pomaže u jačanju imuniteta, sprječavanju alergija i prevenciji dječije paralize. Zbog visokog udjela kalcijuma i fosfora odličan je za zube i kosti. Razne studije su pokazale da sprečava rak materice, a preporučuje se za prevenciju raka pluća. Takođe, smanjuje holesterol i šećer u krvi.

Za smoothie je potrebno:

- 5 većih, zrelih (pjegavih) banana
- 3 kašike mljevenog rogača
- 10 urmi
- kašičica cimeta
- malo muskatnog oraščića
- pola mahune vanile
- oko litar vode

Sve sastojke stavite u blender i blendajte. Ukoliko želite manje sladak smuti, stavite manje urmi. U zavisnosti od toga koju gustinu smutija želite, dodajte manje ili više vode.

Uživajte i započnite dan na pravi način uz ovaj smuti! 

Vaš komentar