Autor: Dr Biljana Savić

Suvo voće - zimski izvor zdravlja

biljana

Dr Biljana Savić

Dr Biljana Savić je ljekar internista. Vlasnica je ordinacije "Balans" u Nikšiću. Piše blog za "Život", nedjeljni dodatak "Vijesti", već nekoliko godina. U svojim tekstovima donosi zanimljive "zdrave" recepte sa sezonskim namirnicama. Obrađuje teme iz oblasti nutricionizma. Na zanimljiv i lagan način savjetuje čitaoce o pravilnoj ishrani, kao i kako da iskoriste prirodu na najbolji mogući način.

Uplovili smo u doba godine kada činije sa svježim voćem bivaju zamijenjene činijicama sa suvim voćkicama. 

 Ne treba to da doživljavamo kao hendikep, vec ličnu prednost što imamo pristup koncentratima dobrih stvari u "malim pakovanjima".

Smješteno u kesice i u teglice, čeka nas suvo voće koje je sačuvalo puno dobrih stvari -  prirodni šećer, enzime, vitamine, minerale. Svega ima više nego u svježim verzijama, osim vlage.

Ono predstavlja zdraviju verziju slatkiša, odnosno najbolji oblik šećera koji možemo da unesemo u organizam, ako i kada se javi potreba.

Razne vrste voća mogu da se suše, a mi pominjemo one koje su se odomaćile kod nas.

Suvo grozđe - suše se samo odredjene sorte. Najbogatije  je ugljenim hidratima od svih suvih voćki, a sadrži i resveratrol, izoflavon. Za poboljšanje krvne slike preporučuje se da se 5 zrna suvog grožđa i 5 zrna badema potope uveče u vodu i da se pojedu svako jutro.

Suve šljive - sadrže vitamin A, riboflavin, vitamin C, kalcijum, magnezijum. One su vjerovatno najpoznatiji  laksativ iz narodne medicine.

Suve smokve  - zovu ih i koncentrovana superhrana zbog minerala, vitamina i antioksidanasa koje sadrže. Iz grupe vitamina B: niacin, piridoksin, pantoten, folna kiselina. Tu su: kalcijum, cink, kalijum, selen, bakar, gvozdje, kalijum. Dobre su za kolače, ali i za sendviče.

Suve kajsije  - čuveni antioksidans vitamin A nalazi se u mnogo većoj koncentraciji nego u svježim primjercima. Tu su vitamini B12 i C. Od minerala - kalcijum, fosfor, kalijum, gvozdje.

Urme - sve ih više volim, priznajem. Imaju vitamine B1, B5, folnu kiselinu. Od minerala: kalcijum, magnezijum, gvozđe.  One su izuzetan prirodan izvor energije - brza infuzija snage, bez naknadnog pada koncentracije šećera u krvi, sto je velika povoljnost.

Suše se i jabuke, kruške, maline, višnje, brusnice. Svaka ova voćka ima performanse vrijedne i pažnje i hvale.

Dobro je da se suvo voće prethodno drži potopljeno u vodi. Takođe je odlična komponenta u kompotima.

Zato, ukoliko nemamo problem sa regulacijom nivoa šećera u krvi ili ne postoji neki drugi razlog zbog kojeg ne bismo trebali da uživamo u njemu, suvo voće je pravo rešenje kako da se prevaziđe zimska oskudica svježeg voća.  Ako se napravi tandem sa orašastim plodovima i tako uključi u doručak ili užinu - meta je pogođena u centar.

Vaš komentar