Autor: Balša Dragojević

Torta od šargarepe

balsa

Balša Dragojević

Balša ima 17 godina. Vegan je. Učenik je građevinsko-geodetske škole, na smjeru dizajn enterijera. "Uvijek sam bio veliki protivnik neravnopravnosti, nasilja i diskriminacije. Volontirao sam u raznaim NVO organizacijama koje se bave zaštitom osnovnih ljudskih prava, u azilu za napuštene životinje, i sve to me je navelo da počnem sa promovisanjem ovog načina života i podsticanjem na promjene, ljepši i bolji život."

Osvježavajuća torta sa nešto drugačijim ukusom, jako jednostavna i laka za napraviti

Za tortu je potrebno:

Za koru:

- 100gr oraha
- 15tak urmi (svježih, bez špice)
- 30 gr kokosovog brašna
- 3 srednje, narendane šargarepe
 

Za fil:

- 200gr indijskog oraha
- sok jednog limuna
- 5 urmi
- mahuna vanile
- voda
 

U mutipraktiku samljeti orahe. U njih staviti urme i sjediniti smjesu pulsiranjem u multipraktiku. Zatim dodati kokos i pulsirati opet. U zdjelu sipati smjesu iz multipraktika i narendane šargarepe. Mijesiti rukom dok se kora za tortu ne sjedini. Ukoliko je previše vodena dodati još kokosovog brašna.

Kada se smjesa sjedini, sipati je u kalup za torte i pritisnuti prstima u dno. Staviti u frižider da se ohladi.

Indijske orahe i urme (za fil), je potrebno potopiti najmanje 2, 3 sata (da bi omekšali i pokrenuli enzime unutar njih). Procijediti indijske orahe i oprati ih pod mlazom vode. U blender ubaciti indijske orahe, sok jednog limuna, vanilu, urme i vodu.

Za početak sipajte vodu da bude do polovine indijskih oraha, dodajte još ako blender ne bude mogao da napravi fini krem. Blendajte krem od indijskih oraha dok se skroz ne ujednači.

Fil sipajte preko kore a tortu ostavite u zamrzivač da se stegne, nekih 3, 4 sata. Izvadite tortu i dekorišite je (ja sam stavio kokosovo brašno, trešnje, rendanu šargarepu i koru limuna). Posle vađenja iz frižidera, tortu držite u frižideru.

 Prijatno! 

Vaš komentar