Autor: Gastro.me

5 stvari koje niste znali da možete sa limunom

Limunov sok, korica ili cijeli plod dodaju se brojnim jelima, namazima, alkoholnim i bezalkoholnim, toplim i ledenim napitcima. Od jednostavnog cijeđenog limuna po pohovanom ili pečenom mesu ili ribi do višesatnog priremanja cijelih plodova u ljekovitim jelima, ovo citrusno voće doista ima svestranu primjenu.

Što učiniti s korom?

Ako je ste u receptu koristili limunov sok, koricu možete koristiti za pripremu popularih zdravih mediteranskih grickalica limuncina. Ako nemate dovoljno korice ili vremena na raspolaganju, možete je koristiti i za aromatizovanje maslinovog ulja ili sirćeta. Koricu možete i narendati i pomiješati s maslacem ili dodati šećeru i tako ga aromatizovati. Rendanu koricu možete spremiti i za kasnije – narendaje limunovu koricu, rasporedite je na papir za pečenje i stavite u rernu na sat vremena na nisku temperaturu da se osuši. Prstohvat tako pripremljene korice limuna možete dodati u različita jela – od smjese za palačinke do raznih soseva i krema.

Bogata mirisna i aromatična eterična ulja limuna mogu poslužiti i za osvježavanje prostora, ali i za tjeranje insekata. Stavite koru limuna na mjesta gdje se skupljaju mušice i riješite problem „nepoželjnih gostiju“. Ili jednostavno stavite koru limuna na radijatore i peći dok traje sezona grijanja kako biste osvježili prostor.

Djelotvorno sredstvo za čišćenje

Limunska kiselina odgovorna je za oštar kiseli ukus, ali i za antibakterijska svojstva. Limunom možete oprati tiganje s masnim naslagama ili drvene daske kako bi ih lakše očistili. Limun je ujedno i poznato sredstvo za odstranjivanje mrlja. U te svrhe obično se koristi u kombinaciji sa solju.

Uklonite neprivlačne mirise hrane

Koricu limuna možete staviti i na dno kante za smeće kako bi ublažili neugodne mirise, a u istu svrhu poslužiće i u frižideru. Tiganj u kojem ste pekli ribu lakše ćete oprati ako ga napunite vodom, dodate kriške limuna i kratko prokuvate. Ako su prostorije u vašem domu poprimile loš miris nakon pečenja ribe, na šporet pristavite lončić s vodom i nekoliko kriški limuna i prokuvajte pola sata. Nakon toga prostorije će mirisati svježe i ugodno.

Riba i plodovi mora idealno idu uz limun

Pečena riba, lignje, školjke, hobotnica, kao i brojne druge morske delicije jednostavno savršeno pristaju uz notu limuna. No limun može imati i dodatnu ulogu pri pečenju ribe. Kako bi spriječili lijepljenje ribe za grill tiganj, ribu poslažite na tanke kriške limuna prilikom pečenja u tiganju. Osim što će spriječiti prijanjanje, dodaće osvježavajuću aromu i vlagu.

Spriječite propadanje

Obilje antioksidansa u limunu spriječit će tamnjenje avokada, jabuke ili krompira te se u te svrhe često i koristi. Međutim, limunov sok može se koristiti i kako bi salata izgledala više "fit“. Ako vam salata djeluje pomalo uvenulo, jednostavno uronite listove salate u zdjelu s hladnom vodom u koju ste iscijedili limunov sok. Tako uronjene listove držite sat vremena u frižideru. Kada je izvadite, dobro posušite listove i poslužite salatu koja će imati znatno svježiji izgled.

Izvor: Gastro.hr

Vaš komentar