Autor: Gastro.me

Aronija i njena blagotvorna svojstva

Aronija je vrsta listopadnog grma koje je otporno na niske temperature, snijeg i led. Potiče iz Sjeverne Amerike, a može rasti u hladnim područjima poput Švedske i Rusije zbog čega je nazivaju sibirska borovnica. Iako je neki uzgajaju kao ukrasnu biljku, njeni plodovi pravi su izvor zdravlja. 

"Aronija obiluje antioksidantom antocijaninom koji snižava visoki krvni pritisak, reguliše inzulin te smanjuje mogućnost od dobijanja dijabetesa tipa 2. "

Bobice aronije karakteriše gorkasti ukus i plavoljubičasta boja koja otkriva kako se u ovom voću nalazi antocijanin. Ovaj prirodni biljni pigment čest je dodatak u proizvodnji napitaka, džemova i poslastica, a smatra se jakim antioksidantom koji štiti tijelo od djelovanje slobodnih radikala. 

Nedavna japanska studija objavljena u časopisu "Journal of Agricultural and Food Chemistry" pokazala je da redovino uzimanje hrane bogate antocijaninom smanjuje mogućnost od povećanja tjelesne mase, podizanja krvnog pritiska i inzulina te preventivno djeluje na stvaranje dijabetesa tipa 2. 

Aronija je voće koje obiluje i tahinima, biofenolima, flavonoidama, vitaminima A, B, C i E, mineralima kalijumom, kalcijumom i gvožđem koji stvaraju ljekovitu kombinaciju s antibakterijskim, antiupalnim i antivirusnim karakteristikama.

10 supermoći aronije 

1. Aronija podstiče cirkulaciju, snižava visoki krvni pritisak i holesterol te spriječava nastanak kardiovaskularnih bolesti. 

2. Podstiče rad štitne te se preporučuje osobama koje pate od hipotireoze, odnosno smanjenjog i usporenog rada ove žlijezde.

3. Blagotvorno djeluje na rad želuca i probavnog sistema. Smiruje grčeve i bol u crijevima, te zaustavlja proliv. 

4. Prirodno podstiče detoksikaciju, odnosno čišćenja jetre od toksina. 

5. Pomaže kod upale žučne kese te kod kamena u žuči. 

6. Poboljšava vid, te je učinkovita u spriječavanju noćnog sljepila i fotoosjetljivosti.

7. Reguliše šećer u krvi te pridonosi boljoj funkciji gušterače. 

8. Pomaže kod anemije te unaprijeđuje krvnu sliku. 

9. Liječi urinarne infekcije. 

10. Jača imunitet, spriječava nastanak sezonskih bolesti te ubrzava oporavak nakon liječenja.

Izvor: Zadovoljna.hr

Vaš komentar