Autor: Gastro.me

Četiri namirnica za koje niste znali da sadrže gluten

U posljednjih nekoliko godina postalo je moderno izbjegavati gluten, što je jedna od najvećih zabluda vezanih za ishranu modernog čovjeka.

U širokom luku trebali bi ga izbjegavati ljudi koji su na gluten alergični, a oni koji smatraju da će njegovim izbacivanjem iz ishrane smršati ili jesti zdravije, trebali bi se malo bolje raspitati, poručuju stručnjaci.

Ponovimo gradivo; gluten je elastična bjelančevinasta supstanca koja se nalazi u pšenici, brašnu, raži, ječmu... Tijesto čini ljepljivim i daje mu elastičnost zbog čega je teško zamjenjiv u pekarskoj industriji.

Ako vam je doktor zaista dijagnostikovao intoleranciju na gluten, strogih pravila moraćete se pridržavati, a kako bi vam olakšali borbu donosimo popis od pet namirnica koje sadrže gluten, premda se ne nalaze na listi "uobičajenih sumnjivaca".

1. ČIPS SA UKUSIMA

Običan čips trebao bi biti 'čist' od glutena, ali vrste sa ukusom kisele pavlake, sira i roštilja, često su pune skroba.

2. SUHOMESNATI PROIZVODI

U mnogim narescima nalaze se sastojci koji se baziraju na pšenici. Posebno sumnjive trebale bi vam biti šunke sa ukusnim glazurama.

3. SOS OD SOJE

U sušiju možda nema glutena, ali u sosu u koji umačete svoje rolnice ima, piše Women's Health.

4. ZAMJENE ZA MESO

Znate li što se zaista nalazi u vegetarijanskim pljeskavicama i okruglicama? Dobro pročitajte sastojke na etiketi.

Vaš komentar