Autor: Gastro.me

Cicvara

Cicvara je tradicionalno jelo koje se sprema u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Srbiji. Prilično je “jako” i masno za današnji ukus. Postoji nekoliko varijanti pripreme. U nekim krajevima korsite ovčiji sir, u nekim kravlji, negdje mladi,a negdje stari. Osnova su kajmak, sir, pavlaka, mlijeko i brašno

Cicvara sa mladim sirom

Potreban vam je mladi kravlji sir (nesoljeni). Sir se izmrvi na sitne komadiće i bez ulja ili bilo kakve masti miješa se na vatri.

Pošto je sir mlad, on u početku ispušta svu tečnost i tada dodajemo pšenično brašno toliko da se napravi kaša. Smjesa se mora neprestano miješati dok ne počne da ispušta masnoću. Kad ispusti masnoću, jelo je gotovo i treba ga samo posoliti. Uz ovo jelo obično se služi kuvani krompir i kiselo mlijeko.

Jača varijanta

Za ovu verziju vam je potrebno više namirnica.

5 dl kravljeg mlijeka, 3 kašike ulja, 2 kašike mekog pšeničnog brašna, 2-3 kašike kajmaka, 200 g izmrvljenog domaćeg sira, 2 kašike domaće pavlake

Priprema:

U dublji tiganj sipajte mlijeko i ulje i stavite na blagu vatru.Kada provri dodati dvije kašike brašna i miješajte i to lagano bez žurbe da se razbiiju sve grudvice od brašna.Zatim dodajte kajmak. Dodajte izmrvljeni sir i miješajte, dok se sir ne istopi. Tada stavite pavlaku i nastavite da miješate dok se masa neujednači.

Cicvara je gotova kada krene da se odvaja od zidova tiganja i kreće za varjačom

Vaš komentar