Autor: Vijesti online

Deset namirnica koje možete jesti bez imalo straha od debljanja

Količina kalorija koju ove namirnice sadrže je zanemariva prema koristima koje pružaju našem tijelu.

Zato neka na vašem tanjiru uvijek budu slijedeće namirnice:

Bjelance

Kao moćni stimulator imuniteta, bjelance sadrži proteine, natrijum, folate, selen, kalcijum, magnezijum, fosfor i kalijum. 

100 g = 0,0 g masnoće, 11,1 g proteina i 44 kalorija

Kupus (bilo koja vrsta)

Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i dobro djeluje na probavu. Sadrži C vitamin i vlakna, kojih često nedostaje u svakodnevnoj ishrani, a koja značajno olakšavaju probavu. Takođe sadrži i glutamin koji ima jaka protivupalna svojstva.

100 g = 0.4 g masnoće, 45 kalorija

Grejp

Stabilizuje šećer u krvi i pomaže u kontroliranju apetita. Preporučuje se povećana konzumacija ljudima koji se bore s viškom kilograma, piše Health Line.

100 g = 0,2 g masnoće, 29 kalorija

Svježi krastavac

Iako se obično smatra povrćem, krastavac je zapravo voće. Pun je hranjivih supstanci, biljnih spojeva i antioksidanata. 

Takođe sadrže veliku količinu vode i topljivih vlakana, što ih čini idealnim za hidrataciju tijela i velikim saveznikom u mršavljenju.

100 g = 0,1 g masnoće, 15 kalorija

Patlidžan

Zdravstvene prednosti patlidžana prvenstveno proizlaze iz vitamina, minerala i hranjivih supstanci koje sadrže. Patlidžani su bogat izvor vitamina C, K, B6, tiamina, niacina, magnezijuma, fosfora, bakra, dijetalnih vlakana, folne kiseline, kalijuma i mangana. Oni takođe sadrže minimalno holesterola ili zasićenih masnoća.

100 g = 0,1 g masnoće, 24 kalorije

Bundeva ili tikva

Uravnotežuje rad srca i probave, što pomaže ljudima izgubiti višak kilograma. Sadrži obilje vitamina A koji je zaslužan za dobar vid, beta karoten i jako su dobar izvor vlakana.

100 g = 0,3 g masnoće, 28 kalorija

Kuvana cvekla

Pozitivno utiče na moždane funkcije, pomaže u snižavanju krvnog pritiska, a smatra se i da pomaže u usporavanju demencije. Cvekla sadrži kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, cink i selen.

100 g = 0,0 g masnoće, 49 kalorija

Zelena salata

Smanjuje kalcifikaciju u tijelu i umiruje živčani sistem. Sadrži vitamine A, D, E i K i vlakna. Svakodnevna konzumacija salate kontroliše šećer, pomaže u mršavljenju i normalizira rad crijeva, piše Foodal.

 100 g = 0,3 g masnoće, 12 kalorija

Paradajz

Sadrži vitamine, vlakna i kalijum koji poboljšavaju rad metabolizama. Zdravstvene prednosti paradajza mogu se pripisati njihovom bogatstvu hranjivih tvari i vitamina, uključujući impresivnu količinu vitamina A, C i vitamina K, kao i značajne količine vitamina B6, folata i tiamina. One su takođe dobar izvor mangana, magnezijuma, fosfora i bakra.

100 g = 0,2 g masnoće, 20 kalorija

Celer

Celer smanjuje nivo holesterola i bol izazvanu artritisom, pomaže u gubitku tjelesne težine, izbacuje toksine iz tijela te smanjuje visoki krvni pritisak. Bogat je vitaminom C i stoga je izuzetno koristan za zdravlje, prenosi Radio Sarajevo.

Vaš komentar