Autor: Gastro.me

Dosta vode i velika šerpa

Najpopularnija jela na planeti, osim neprikosnovene pice su pašte, špagete, makarone, taljatele, lazanje, pene – tjestenina koja nudi bezbroj varijacija I mogućnost da svako od nas ima onu jednu svoju. Prije nego što smislite sopstveni recept, morate da znate kako da savršeno skuvate osnovu. Iako zvuči kao najlakši posao na svijetu, ona ponekad i ne ispadne kako ste se nadali. Jedan od osnovnih zakona je velika šerpa, mnogo vode I tjestenine onoliko da bude slobodna

Prava mjera
Određena količina vode  na pravoj temperaturi. Tjestenina zahtijeva više vode nego što većina misli. Za pola kilograma tjestenine najbolje je uzeti lonac od minimalno pet litara.  Tjestenina se kuva otklopljena.

So i ulje
Jedno od starih pravila je da se u vodu u kojoj će se kuvati tjestenina dodaju so i ulje. Greška, prema majstorima italijanske kuhinje. Nemojte so staviti u ključalu vodu. Dok je u tom stanju, tjestenini nije potrebna so, dodajte je kasnije. Na veliki lonac od 7 litara ide jedna kašika soli.
Ulje se ne dodaje. Ukoliko je kuvate u velikom loncu sa dosta vode I miješate, ulje vam nije potrebno. Takođe, ulje ometa kasniji proces sljubljivanja tjestenine sa sosom
Isperite nakon kuvanja
Jednom kad ste gotovi, isperite tjesteninu pod mlazom vode, da bi zaustavili proces kuvanja. Prekuvana tjestenina je posljednja stvar koja vam treba. Radije je ostavite na “još malo” šerpu sklonite sa ringle i ostavite još desetak minuta da se sama dokuva. Onda je ocijedite i isperite. 
Vrsta tjestenine
Nije baš sva tjestenina jednaka, isprobajte nekoliko tjesteninu nekoliko prizvođača i pronađite onu koja vam najviše odgovara. Takođe, različiti oblici zahtijevaju i različite priloge. Veći komadi zahtijevaju i krupnije vrste pašte.
Kipuća voda  
Prije no što dodate tjesteninu u vodu, morate je pustiti da provri. Mjehurići se ne smiju slegnuti ako vodu promiješate. Kada dodate  tjesteninu, promiješajte je kako se ne bi zalijepila i pojačajte vatru tako da voda što prije opet provri.
Miješanje
Povremeno promiješajte tjesteninu. Tri do četiri puta u 10-ak minuta
I to je to...ostalo je na vama

Vaš komentar