Autor: Gastro.me

Evo kako da napravite jabukovo sirće

Sigurno već znate koliko je jabukovo sirće zdravo i kakve sve pozitivne efekte ima po organizam. Ono se najviše koristi pri kuvanju, ali može da izliječi i razne bolesti.

Zar ne bi bilo sjajno kada biste imali ovaj lijek uvek pri ruci? To je moguće, potrebno vam je samo malo organskih jabuka.

Evo šta vam je sve potrebno da napravite svoje organsko jabukovo sirće:

Oprane i narendane jabuke - možete ih isjeckati na sitne kriške ili ih staviti u blender i lepo samljeti, voda, malo šećera.

Ako koristite kisele jabuke, dodajte 1% šećera na ukupnu količinu jabuka. Šećer je potreban za fermentaciju i njega uopšte nema u finalnom proizvodu.

Potrebna vam je i velika staklena ili plastična tegla i gaza.

Priprema:

Narendajte jabuke, stavite ih u staklenu ili plastičnu teglu, stavite malo šećera, prelijte vodom i pokrijte gazom, a zatim ostavite da stoji na temperaturi od oko 20°C.

Nakon 7-10 dana, počeće da se osjeća miris sirćeta iz prostorije u kojoj se čuva.

Miris je jak tako da ne bi trebalo da ga čuvate u kuhinji ili nekom drugom mjestu u kom često boravite.

Zato je najbolje da ga čuvate u podrumu ili u špajzu. Nakon mjesec dana možete probati da li vam odgovara kiselost sirćeta.

Ukoliko vam je dovoljno jako, možete procediti smjesu i presuti sirće u čiste i sterilizovane flaše.

Jabukovo sirće kao lijek

Jabukovo sirće je izuzetno zdravo i koristi se pri ubrzavanju metabolizma, ali i za čišćenje krvi od masnoća.

Ukoliko želite da izbacite toksine i masnoće iz organizma, svako jutro popijte jednu čašu mlake vode u koju ste dodali kašičicu domaćeg jabukovog sirćeta. Vodu obogaćenu sirćetom možete piti 10 dana, ali posle toga morate da napravite pauzu. Prije konzumiranja ovog napitka posavetujte se sa lekarom.

Primjena jabukovog sirćeta u korist ljepote

Jabukovo sirće možete koristiti pri umivanju ili kao tonik za kožu. U prokuvanu i rashlađenu vodu dodajte jabukovo sirće u odnosu 1:3. Svaki dan umočite tufer u ovu tečnost i očistite lice. Primijetićete da ste uz pomoć ovog tonika uspjeli da eliminišete mitisere, ali i pjege sa lica.

Izvor: webtribune.rs

Vaš komentar