Autor: Gastro.me

Evo kako da pripremite savršenu marinadu

Marinada je tečnost koja daje novu dimenziju ukusa mesu, ribi ili povrću, a glavni sastojak uvek je neka vrsta kiseline. Važne savjete o marinadi i malim alternativama u nedostatku vremena odao je Huffington Post.

Na veće komade mesa, marinada ima omekšavajući učinak. Marinirati je najpametnije u posudama od stakla, plastike ili nerđajućeg čelika, a izbjegavajte one od aluminijuma jer mogu reagovati u dodiru s kiselinom.

Kiselina u marinadi može se dobiti od raznih namirnica poput limuna, sirćeta, vina ili na primer jogurta. Nije potrebno kombinovati više od dvije takve namirnice koje daju kiselost jer ćete uništiti balans ukusa.

Ulje i kiselina zajedno osnova su svake marinade da bi hrana ostala sočna i ne bi se isušila u procesu pečenja. Možete koristiti različite vrste ulja, a najpoznatije je maslinovo. 

Nakon što ste odabrali kiselinu i ulje, u marinadu se obično dodaju začini i ostali dodaci. Ako imate svježe namirnice, marinada će biti bolja. Koristite namirnice poput svježeg bijelog luka, đumbira, majorana, origana, peršuna, bosiljka ili dodajte ljute sosove za jači ukus.

Poznata kuvarica Elizabet Karmela kaže da nema potrebe hranu držati satima u marinadi. Manje i osjetljivije namirnice marinirajte kraće od većih komada. Kad meso stavite u marinadu, u frižideru ga držite od 30 minuta do dva sata prije pečenja. Karmela upozorava da zbog predugog mariniranja meso može postati gnjecavo. 

Tri važna pravila kod mariniranja su da izbjegavate previše slatkih začina jer će zbog šećera meso zagoreti. Ako slučajno planirate da iskoristite marinadu za neku drugu namirnicu, obavezno je pre prokuvajte tri minuta zbog bakterija. Treće važno pravilo je da marinadu nikada ne smete ispirati, već eventualni višak upijete papirnim ubrusom.

Ako nemate dovoljno vremena ili volje za pravu marinadu, alternativa su sami začini. Njih možete utrljati na meso ili ribu pre pečenja i na brz način poboljšati ukus. Tako svježi mleveni biber daje puniji ukus, a krupna so duže će se zadržati na mesu. Sitna so se lakše ispere. 

Možete složiti i brzinsku pastu od začina i maslinovog ulja. Pastu ravnomerno prstima namažite preko mesa. Nemojte trljati jer tako možete oštetiti vlakna i teksturu mesa. Takva pasta na mesu treba odstajati 15 do 20 minuta prije kuvanja.

Izvor: tportal

Vaš komentar