Autor: Gastro.me

Kako čuvati i pripremati hranu na ljetnjim vrućinama

Tokom ljeta kada vladaju visoke temperature, treba biti na oprezu prilikom kupovine i obrade namirnica.

Zagađenom hranom se prenose mnoge bolesti. Osobe zaražene mikroorganizmima iz hrane mogu proći bez simptoma, ali isto tako mogu doći u stanje teške dehidratacije (gubitka velike količine tečnosti) i poremećaja opšteg stanja, pa čak i do smrti. 

U povoljnim uslovima iz jedne bakterije može se, za samo sedam sati, razviti preko 2.000.000 bakterija. 

Vodite računa o sljedećem:

  • Prilikom kupovine namirnica treba voditi računa o izgledu, roku upotrebe i adekvatnom čuvanju.
  • Lako kvarljive proizvode treba kupovati samo u radnjama gdje se ovi proizvodi drže u rashladnim uređajima. Obavezno pogledati datum proizvodnje i rok upotrebe. Ako se kupuje na pijacama, proizvode od mlijeka (sir, kajmak) kupovati na mliječnim pijacama koje imaju rashladne uređaje - nikako na tezgama. Ovo se odnosi i na živinsko i ostala mesa.
  • Obratiti pažnju na izgled namirnica (npr. meso - boja karakteristična za vrstu mesa, miris, konzistencija - elastično na pritisak; sladoled ne smije biti deformisan...)
  • U ljetnjem periodu preporučuje se korišćenje što više voća i povrća, ribe, a najvažnije je unositi dosta tečnosti (čorbe, supe, voćne sokove, čajeve i dr.). Koristiti ribu i meso sa manje masnoće. Koristiti što manje masnoće u pripremi hrane. Izbjegavati pripremu hrane na otvorenom plamenu.
  • Pošto je ljeto i sezona godišnjih odmora, za put pripremiti male sokove koji se popiju odmah po otvaranju, ručni frižider za transport mesa ili odustati od transporta svježeg mesa i umjesto toga se odlučiti za neki trajni suhomesnati proizvod.

Priprema i čuvanje

Adekvatno pranje: Pod mlazom tekuće higijenski ispravne vode treba temeljno oprati svaki list lisnatog povrća ponaosob, kupusa, prije i nakon siječenja, krastavac prije i posle guljenja, jagode - prvo zajedno, a zatim svaku pojedinačno... 

Priprema: Voditi računa da se namirnica spremna za korišćenje (npr. termički obrađeno meso ili suhomesnati proizvod) ne obrađuje na istoj radnoj površini kao i sirova namirnica (sirovo meso). 

Dobra termička obrada: Većina namirnica, posebno meso i jaja moraju biti dobro termički obrađeni. To znači da meso ne smije biti vidljivo ružičasto u sredini, a sokovi koje otpušta moraju biti čisti. Ako kuvate u mikrotalasnoj rerni, po mogućstvu isjecite hranu na komade iste veličine ili stavite veće i deblje komade bliže spoljnjem dijelu posude. 

Čuvanje u rashladnim uređajima: Nakon pripreme, što prije poslužite hranu. Ukoliko se ne služi odmah, što prije je rashladiti i do serviranja čuvati u frižideru. Kuvanu hranu u frižideru možete čuvati najduže pet dana. Ako želite duže da je čuvate, zamrznite je odmah nakon rashlađivanja. Otvoreni sok i mlijeko, iako je sterilno, mora se čuvati u frižideru. Sirovu hranu u rashladnom uređaju uvek držati na nižim policama u odnosu na kuvanu. 

Često pranje ruku: Imajte u vidu da se hrana najčešće zagadi prljavim rukama. 

Uz to:

Temeljno podgrijevajte kuvanu hranu
Ne pripremajte kremove, sladolede i majonez od nekuvanih jaja.
Zaštitite hranu od pristupa insekata i glodara

Izvor: B92

Vaš komentar