Autor: Gastro.me

Mediteranska ishrana

Koliko ste samo puta do sada čuli kako je tradicionalna mediteranska ishrana prepuna voća, povrća i maslinovog ulja najbolja za vaše zdravlje? Nova istraživanja dokazala su da ćete, pored toga što će vam poboljšati zdravlje, uz mediteransku ishranu brže gubiti i kilograme.

Evo 20 jednostavnih trikova

1. Koristite maslinovo ulje umjesto svih ostalih masti koje koristite u kuhinji.

2. Jedite paradajz svaki dan. Bogat je antioksidantima, likopenom i vitaminom C, a lako ga možete dodati u soseve za pastu, salate i supe.

3. Koristite dosta bijelog luka, za koji se od davnina zna da dobro utiče na zdravlje srca, a ujedno daje fenomenalan ukus sosevima i drugim jelima.

 4. Jedite dnevno najmanje dvije porcije evropskog voća, kao što su jabuke, pomorandže, kruške... Odlične su kao desert.

5.  Birajte prirodne proizvode koji imaju manje masnoća: fetu bogatu kalcijumom umesto tvrdih sireva za sendviče i salate.

6. Umjesto crvenog mesa, jedite ribu poput tune, lososa i sardina barem jednom nedjeljno i tako povećajte unos dobrih omega-3 masti.

7. Jedite povrće preko cijelog dana. Počnite sa omletom od spanaća za doručak, salatom od povrća i unesite tri-četiri porcije bogate povrćem uz glavni večernji obrok.

8. Jedite više crvenih papričica,  plavog patlidžana, tikvica i crvenog luka.

9. Zamijenite bijeli pirinač onim integralnim od cijelog zrna.

10. Umjesto mesa dodajte pasulj i ostale mahunarke u supe i soseve. Tako ćete uneti više rastvorljivih vlakana.

11. Za užinu jedite neslane koštunjave plodove koji su prepuni zdravih masti i minerala, a odbacite torte i grickalice.

12. Za vrijeme obroka uživajte u maloj čaši crvenog vina, tri-četiri puta nedeljno. To će pozitivno djelovati na vaše srce i kao svojevrsni tretman protiv starenja, ali zapamtite - umjerenost je ključ.

13. Spremajte sočivo kao prilog uz meso na mjesto krompira ili pirea.

14. Zamijenite umak od sira humusom, koji je bogat vlaknima u leblebijama, maslinovim uljem i bijelim lukom.

15. Pospite hljeb maslinovim uljem umesto da ga mažete prerađenim puterom.

16. Pijte jogurt svakodnevno. Bogat je kalcijumom i proteinima, a odlično potpomaže varenje.

17. Uživajte u svakom zalogaju. Mediteranci doživljavaju hranu kao životni stil, a ne kao dijetu. Jedu polako i uživaju u svakom zalogaju.

18. Umjesto da jedete ispred televizora, napravite od svakog obroka povod za druženje sa porodicom ili prijateljima. Studije su dokazale da ćete na ovaj način pojesti manje.

19. Grickajte masline prije obroka. Ne samo da sadrže zdrave masnoće i antioksidante već pomažu i da smanjite osjećaj gladi i ne prejedete se tokom jela.

20. Dodajte bosiljak, ruzmarin, origano i žalfiju u jela koja spremate. Tradicionalno mediteransko bilje ne samo da daje fenomenalan ukus sosevima, mesu i ribi već sadrži antiinflamatorne sastojke koji pomažu u borbi sa bolestima.

(mirror.co.uk)

Vaš komentar