Autor: GASTRO.ME

Oktobarske slasne voćke

Pijace su prepune jesenjeg voća koje nas mami svojim bojama. Iskoristite ovo bogato vrijeme i kišna popodneva zasladite toplom bojama i punim ukusima. Kruške, grožđe, jabuke...ili slatka pita od bundeve...

Američki časopis "Time" preporučuje koje je voće najbolje jesti u oktobru.

Jabuke

 Oktobar je savršen mjesec da uživate u jabukama koje nisu sorte delišes, a koje kasnije nećete moći da kupite jer se ne mogu skladištiti.

Kruške

Rane kruške imaju najintenzivniji ukus u ovo doba godine i treba ih jesti kada postanu meke na dodir. Kao i jabuke, u ovom periodu moći ćete da nađete najveći broj sorti krušaka.

Grožđe

Iako ste grožđe mogli da jedete i tokom ljeta, oktobar je pravo vrijeme kada možete pronaći najslađe grožđe. "Hladnije noći podstiču šećer, a kako još uvijek imamo tople dane, grožđe može da nastavi sa zrijevanjem", kaže koordinator svjetske proizvodnje u kompaniji "Whole Foods", Kris Romano. Crno grožđe je naročito ukusno, a ukoliko ste ljubitelj bijelog grožđa, Romano preporučuje da potražite ono koje je počelo da poprima tamno žutu boju.

Japanske jabuke

Voće koje možete jeste samo tokom jeseni. Možete birati između dvije vrste od kojih je jedna najukusnija ako sačekate da u potpunosti sazrene, tako da je možete jesti kašikom, dok drugu vrstu možete jesti i tvrdu, kao jabuku, a predstavlja i odličan sastojak voćnim salatama.

Bundeve

Pomenuti mjesec je definitivno najbolji period za bundeve, naročito ako planirate da ih izrezbarite za Noć vještica. Pečena bundeva može trajati duže, a ovaj mjesec je najbolji da se skladište.

Vaš komentar