Autor: Gastro.me

Pet NE za gazirana pića

Ne iznenađuje činjenica da gazirana pića nisu dobra za zdravlje. Možda vam je potrebno još samo ovih 5 razloga da zauvijek prestanete s konzumacijom gaziranih pića.

1. Stvaraju masne naslage oko organa

Gazirana pića su puna šećera koji se pretvara u masne naslage oko organa. Takođe je dokazano da gazirana pića utječu na povećanje lošeg holesterola.

2. Ne postoje prava dijetalna gazirana pića

Kada za nešto kažemo da je dijetalno, smatramo da ima nisku kalorijsku vrijednost, mali udio šećera i da ne šteti zdravlju, što ne bismo mogli reći za dijetalna gazirana pića. Ako govorimo o kalorijama, istina je da ova verzija pića ima manji udio kalorija, ali donose i neke opasnosti i nuspojave. Ako pazite na prehranu, svakako izbjegavajte i ovu vrstu gaziranih pića jer biste se, u protivnom, mogli udebljati.

3. Neki napici sadrže toksična i zapaljiva svojstva

Evropa i Japan su zabranili toksično bromirano biljno ulje (BVO) u sastavu napitaka, no i dalje ga možemo pronaći u nekoliko sjevernoameričkih proizvoda (posebno onih s ukusom citrusa).

4. Zgađuju vodu

Naša tijela ne mogu da razgrade vještačke zaslađivače (što ej već dovoljan  razlog da ih izbjegavamo?) pa napuštaju naše tijelo i talože se u vodi. Uređaji za pročišćavanje vode ih ne primjećuju, dopuštajući im da teku u rijeke i jezera. Švajcarski  istraživači su pronašli tragove zaslađivača u postrojenjima za pročišćavanje vode, jezerima i rijekama. Čak su se pojavili i u nekim testiranim biljkama.

5. Ubrzavaju starenje

Trošite velike količine novca na proizvode protiv starenja, multivitaminske preparate i skupe treninge da biste usporili starenje, ali još uvijek se niste odrekli gaziranih pića?  Svaki gutljaj ovog otrova smanjuje gustinu kostiju, uništava zube i šteti bubrezima.

Vaš komentar