Autor: Gastro.me

Pet stvari koje bi trebalo znati o tikvicama

Tikvice su ljetnje povrće iz porodice bundeva koje se koristi u kuhinjama širom svijeta. Sve vrste bundeva orginalno potiču iz Amerike, ali najomiljenija vrsta tivica razvijena je u Italiji početkom 20. stoljeća. Povrće koje se može pripremiti na bezbroj načina i kombinirati s raznim namirnicama. Mogu se peći, pohovati, pripremati na roštilju, puniti raznim nadjevima ili koristiti u jelima poput ratatouillea, musaka i pizza.

1. Višak vode

Za što bolji ukus jela bilo bi dobro maknuti višak vode iz tikvica. Kada ih narežete, posipajte tikvice s pola kaši socečili i pustite da stoje pola sata prije kuvanja. Nježno protresite ili skinite višak vode s papirnatim kuhinjskim ubrusima. Ako želite maknuti više tekućine dodajte još soli, ali pazite da vam jelo ne bude preslano.

2. Manje je bolje

Tikvice se mogu naći u različitim veličinama, međutim manje, mlađe tikvice imaju bolji ukus i nisu toliko vlaknaste. Odaberite one oko 12 cm dulžne sa što sjajnijom i neoštećenom korom.

3. Malo kalorija

Ako želite odlično izgledati u kupaćem kostimu, jedite tikvice. Jedna šoljica tikvica sadrži 30 kalorija. To je 40 do 50% manje nego jednaka količina zelenog povrća poput brokule ili prokulica. Tikvice su odličan antioksidans, dobar su izvor mangana, vitamina C i beta karotena. Mogu se jesti sirove u salati.

4. Tikvicama su potrebne pčele

Kako se tikvice oprašuju prirodnim putem, potrebne su nam pčele. Na područjima gdje se koristi puno pesticida često dolazi do sušenja biljke zbog nedovoljnog broja peludi na ženskom cvijetu. Ukoliko uzgajate svoje tikvice, a pitate se zašto vam nisu dovoljno rodile, od pomoći može biti ručno oprašivanje cvijeta. Koliko god ovo smiješno zvučalo, dovoljno je uzeti muški cvijet i njime oprašiti ženski.

5. Špageti od tikvica

Zdravo i zabavno, napravite špagete od tikvica. Odlična alternativa tjestenini, ali i nešto novo i bez glutena u vašoj prehrani. Pomoću rezača za povrće narežite tikvice u obliku špageta. Ovakve špagete možete kombinovati  s umacima koje ste pravili uz tjesteninu. Ako želite špagete možete skuhati u slanoj vodi te nakon toga preliti umakom ili dodati malo soli, maslinovo ulje te pustiti da se marinira i onda pomiješati s umakom.

Izvor: Gastro.hr

Vaš komentar