Autor: Gastro.me

Priprema jela od ribe

Jedna od najzdravijih namirnica, koja bi trebalo makar dva puta nedjeljno da se nađe na vašem stolu je svježa morska riba. S obzirom na položaj Crne Gore, začudo, riba još uvijek nije “iskorištena do kraja”, osim na Primorju, naravno te nešto manje u središnjem dijelu zemlje. Sjever je više okrenut ka rječnoj i jezerskoj ribi. Ipak, pošto se od mora do sjevera dolazi za 4 sata, dostava sjveže ribe ne bi trebalo da je problem niti izgovor zbog čega je nema na gorštačkim stolovima.

O njenim svojstvima koja gode zdravlju se mnogo zna, ali postoje trikovi, koji će je učiniti jednostavnijom za priremu. Jedno od najosnovnijih pravila je da je pečete ili kuvate gad god možete, a da se izbjegava prženje u ulju. Sardine i girice, te manje komade naravno, pržite, ali onda birajte što kvalitetnije ulje.

Najvažnije je da prvo, kupite svježu ribu. Izaberite komade koji nemaju mutne oči, a i miris treba da vam bude vodič. Ukoliko “previše” miriše znači da nije svježa. Trebalo bi da je spremite istog dana, ili najkasnije sjutra. Ukoliko se odlučite za sjutra, posolite je i držite u frižideru.

Ono što je važno kod prirpeme ribe je sljedeće pravilo: što jednostavnija priprema, riba je ukusnija.

Nakon čišćenja je treba premazati kvalitetnim uljem. Maslinovo je najbolji izbor, ali možete da probate i sa kokosovim. Pospite je začinima (peršun, ruzmarin, bosiljak i poprskajte limunom). Marinirajte je kako bi ostala sočna nakon pečenja. Ukoliko ste izabrali veći komad, obavezno je zarežite na par mjesta da bi sok mogao da uđe “pod kožu”. Takvu ribu možete da pečete na ringli u gril tiganju, ukoliko nemate uslova za roštilj. 

NA GRIL TIGANJU ILI U RERNI

Ribu pecite u dobro zagrijanom tiganju i ne okrećite je često kako se ne bi raspala. Ukoliko ste je dobro marinirali, čekajte da se sama odlijepi od dna i onda je okrenite. Ako neće da se odlijepi, polako je gurajte. 

Još jedan jednostavan način, koji ne ostavlja nikakve tragove niti mirise u kući je – pečenje u rerni.

Ovako možete da pripremate i manje i veće komade, ali i da kombinujete sa povrćem i dopustite mirisima i ukusima da se pomiješaju. Ribu začinite solju, biberom, omiljenim začinima, premažite uljem. Stavite je u pleh i prekrijte folijom. Rernu zagrjte na 180 stepeni i pecite oko 20 minuta. Nakon toga uklonite foliju i dopecite dok ne porumeni. Idealno povrće uz ribu su tikvice, patlidžan, krompir, paradajz...

Na pleh prvo stavite povrće a preko njega ribu, ako se odlučite za neku kombinaciju.

U SOLI

Još jedan zanimljiv, mediteranski recept za prirpemu ribe je onaj kada je pečete u soli. So mora biti krupna, a od namirnica vam treba još riba, ulje, peršun...

Ribu dobro očistite te natrljate uljem, limunom peršunom spolja I iznutra. Na pleh sipajte dosta soli, oko 4 cm, na to položite ribu I prekrijte I nju solju. Ne bojte se neće biti preslana. Pleh stavite u rernu zagrijanu na 200 C i pecite oko 40 minuta. Nakon pečenja, oko ribe se stvori tvrdi oklop koji se lako razbija kuckanjem po njemu. Nakon toga, ribu psolužite u komadu ili je isfiletirajte.

LAGANA RIBLJA ČORBA

Ovo je  najjednostavniji načini pripreme, a takvo jelo teško može da omane. Riba se očisti, stavi u proključalu vodu I doda se so, biber u zrnu, lovor, I pred kraj kriška limuna. Kada je kuvana, izvadite je iz šerpe, procijedite vodu zbog koščica koje su možda ostale. Tu istu procijeđenu vodu stavite u šerpu i dodajte korjenasto povrće (celer, mrkvu, peršun, paštrnjak, rižu... te kašiku pasata.) Skuvanu robu dobro očistite od kostiju pa isitnite I pred kraj kuvanja je dodajte ribljem temeljcu. Na kraju čorbu obilno pospite pešrunovim listom

Riba u „ludoj vodi"

Ovo je italijanski specijalitet - „aqua pazza" ili  "luda voda" je zanimljivo jela zabavnog imena

 Ovo je jelo ribara sa ostrva Ponza  Prirpemaju se cijele ribe srednje veličine u vodi uz dodatak maslinovog ulja, bijelog luka, svježih paradajza i puno peršunovog lista. Riba se stavi  u vatrostalnu zdjelu, prelije vodom do polovine visine same ribe, doda malo bijelog vina špa onda i ostali sastojci. Peče se u rerni  20 minuta na 220 C.

Rezultat je preukusna riba u crvenom mirisnom sosu.

Vaš komentar