Autor: Gastro.me

Sedam najvećih zabluda o maslinovom ulju

Želite da budete sigurni da maslinovo ulje koristite na pravi način? Predstavljamo 7 najčešćih zabluda koje bi svi trebalo da znaju.

1. Maslinovo ulje iz prodavnice je uvijek svježe

Iako je dobro uskladišteno, maslinovo ulje iz uvoza koje pronalazimo u prodavnicama često je staro i do tri godine. Međutim, za razliku od vina, za maslinovo ulje ne vrijedi pravilo što je starije to je bolje. Zamislite ga kao iscijeđeni sok iz masline koji je bolje potrošiti dok je svjež. Ako želite da biti sigurni šta jedete, kupujte ulje koje ima naznačenu godinu berbe.

2. Kvalitetno ulje čuvajte za svježe salate, a jeftinije koristite za kuvanje

Potpuno pogrešno. Što je ulje kvalitetnije i svježije to bolje podnosi visoku temperaturu. Isto tako, kuvanjem ne gubi na kvalitetu, a hrana će biti daleko ukusnija i time i zdravije pripremljena.

3. Maslinovo ulje treba čuvati samo u staklenoj boci

Ova teza je samo djelimično tačna. Čuvanje ulja u staklenoj boci je dobro, ali ona mora biti od tamnog stakla jer ulje reaguje na svijetlo koje mu mijenja strukturu i time gubi na kvalitetu. Limena ambalaža je takođe djelotvorna.

4. Maslinovo ulje držite na radnoj površini da vam je uvijek na dohvat ruke

Još jedna vrlo česta greška. Maslinovo ulje je najbolje čuvati u kuhinjskom ormariću ili ostavi. Razlog je taj što svjetlost nikako ne pogoduje ovoj namirnici. Ono mijenja strukturu ulja i time ono gubi na kvalitetu.

5. Na maslinovom ulju se ne smije dinstati hrana

Još jedna netačna informacija. Istraživanje je pokazalo da kvalitetno ulje ne mijenja strukturu i do 200 stepeni Celzijusa što znači da na njemu slobodno možete dinstati sveže namirnice. Imajte na umu da se to ne odnosi na prženje hrane.

6. Maslinovo ulje nema puno kalorija

Pogrešno! Iako je vrlo zdravo i hranljivo, i maslinovo ulje je ulje. Ono sadrži veliku količinu kalorija ali, za razliku od biljnog ulja ili masti, ima nizak nivo holesterola (loših masnoća). Isto tako, ono je snažan antioksidans visoke hranljive vrijednosti na kojem će vam tijelo biti zahvalno.

7. Dobro maslinovo ulje ima fantastičan ukus

Iako će se ljubitelji ulja s time složiti, ali treba da zante kako je čisto, sveže maslinovo ulje vrlo jakog ukusa. Krasi ga gorak ukus koji lagano ‘pali’ jezik što možda neće odgovarati svima.

Izvor: Zadovoljna.hr

Vaš komentar