Autor: Gastro.me

Sve što treba da znate o bademovom mlijeku

Prije par godina svi su postali opsednuti bademovim mlijekom. Ali šta uopšte znamo o njemu i da li je ono dobro za nas?

Bademovo mlijeko sadrži samo mljevene bademe i vodu. Zbog toga ga veoma lako možete napraviti i sami kod kuće. Ono je odlična zamjena za kravlje mlijeko i idealan napitak za one koji su netolerantni na laktozu, kao i za one sa alergijama na soju i gluten.

Ne sadrži zasićene masne kiseline ni holesterol, ali zato sadrži omega 3 masne kiseline. Odličan je izvor proteina, vitamina i minerala. Osim toga, bademovo mlijeko ima veoma malo kalorija i idealno je ukoliko želite da izgubite suvišne kilograme. Ali kao i sa svim ostalim stvarima u životu, ni s bademovim mlijekom nije dobro pretjerivati.

Naime, masti u orašastom mlijeku su iste kao i one u kravljem. Jedna porcija dnevno je sasvim dovoljna za organizam, ali ako u toku dana popijete nekoliko kafa s velikom količinom bademovog mlijeka niste uradili ništa dobro za svoju dijetu, kao ni za cjelokupni organizam.

Osim toga, kupovna orašasta mlijeka često su puna šećera i razređena vodom, zbog čega je mleko najbolje pripremiti kod kuće kako biste bili sigurni da iz njega dobijate ono najbolje.

Recept je jednostavan: šolju badema, koje ste prethodno potopili preko noći, ubacite u blender, dodajte litar vode i mješate dok ih ne sameljete i dobijete mliječnu tečnost. Kada je procjedite, možete joj po želji dodati cimet, med ili bilo koji drugi začin dok ostatke badema možete osušiti i iskoristiti umjesto brašna u kolačima.

Izvor: buro247.hr

Vaš komentar