Autor: Gastro.me

U čemu je tajna savršene salate

Mnogi se čude zašto im salate nisu kao one u restoranima. Povrće je često uvenulo, ukus preliva i nije baš najbolji…

Kulinarski stručnjaci i ljubitelji salate otkrivaju za sajt Bon Appetit u čemu je tajna ukusne salate, odnosno koje greške vas spriječavaju da pripremite savršenu salatu.

Jednoličnost

Navikli ste da uvijek kupujete isto povrće i dobro znate koju će salatu svi članovi porodice rado pojesti? Da, lijepo je da im ugađate, ali u proljeće i ljeto imamo toliko veći izbor  povrća, idealnog za nove i osvježavajuće ukuse. Probajte, obilazite pijacu ili prodavnice i eksperimentišite. Sigurno ćete se prijatno iznenaditi.

Nije dovoljno samo oprati i ubaciti u posudu

Svi majstori kuhinje reći će vam da nikada ne bi poslužili mokru salatu. Nakon što je operete, morate se riješiti viška vode. Ako već nemate posudu za sušenje salate koja radi na principu centrifuge, postoji lakši način. U plastičnu kesu stavite papirnate maramice (u zavisnosti od količine koju sušite), ubacite povrće i zatim dobro protresite. Izvadite i složite salatu.

Preliv ne rješava sve probleme

Da, sigurno je najlakši način da kupite gotovi preliv za salatu i stavite ga preko povrća. Međutim,  još jedan savjet vrhunskih kuvara je taj da to zapravo treba izbjegavati. Opet preporučuju da se poigrate ukusima i isprobate razne vrste ulja, poput maslinovog, pa zatim dodate limun umjesto sirćeta. Takođe, upozoravaju da treba postići tačnu mjeru preliva, jer nije dobro ni pretjerivati ni štedjeti. I nemojte zaboraviti da kupovni preliv nikako ne može nadmašiti domaći, jer je sigurno zdravije kada ga sami pripremite kod kuće od biranih sastojaka.

Uposlite ruke

Salata bi trebalo da bude lagana. Upravo je zato potreban nježan dodir. Zato kulinarski stručnjaci kažu da je najbolje salatu promješati rukama, nježno i oprezno, dovoljno da se sastojci prožmu.

Začini i dodaci

Salate su posebno ukusne ako dodajete orašaste plodove ili začinsko bilje, ali i to treba znati napraviti određenim redosljedom. Stavite lješnike, sjemenke ili neke druge orašaste plodove i oni će potonuti na dno posude dok promješate salatu. Zato je pametno posuti ih po salati prije posluživanja. Začine takođe treba stavljati zasebno, a ne u preliv, jer će se čarolija njihovih ukusa izgubiti.

Izvor: tportal.hr

Vaš komentar